Bij duurzaam bouwen gaat het om een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het onderwerp circulair en duurzaam bouwen is een belangrijk issue geworden bij het ontwerpen van gebouwen en wordt steeds belangrijker binnen onze duurzame samenleving. Dat is een goede ontwikkeling, want gebouwen in Nederland zijn met 35% de grootste bron van CO2 uitstoot.
In de basis betekent duurzaam bouwen verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen. Er worden steeds meer energie nul of zelfs energie producerende woningen ontworpen. Dat moet ook, want in 2020 moet de CO2 uitstoot gereduceerd zijn tot dertig procent. Hulpmiddel hierbij, de uitgebreide BREEAM norm, wordt meer en meer in Nederland toegepast, waarbij de gehele levenscyclus van het gebouw een belangrijke rol spelen.
Het bouwen is snel en intensief aan het veranderen. Van gebouwen die energie vreten naar gebouwen die energie opwekken, met materialen die hernieuwbaar zijn en onderdeel uitmaken van een niet belastende cyclus. Duurzaam bouwen begint al in het ontwerpstadium over een wel overwogen materiaalkeuze.
Duurzame bouwmaterialen
Een van de belangrijkste thema’s van duurzaam bouwen is het materiaalgebruik. Dit is tevens één van de gemakkelijkste stappen om duurzaam te bouwen. Er zijn al verschillende bouwmaterialen die op duurzame manier zijn gewonnen, het milieu niet schaden en na de sloop kunnen worden hergebruikt. De kunnen als vervanging dienen voor belastende minder duurzame bouwmaterialen.
Dat hout, uiteraard FSC® en PEFC™ gecertificeerd, een duurzaam bouwmateriaal is, is bekend. Het is de belangrijkste zichzelf vernieuwende natuurlijke grondstof die voortdurend wordt aangemaakt. Minder duurzaam is doorgaans de noodzakelijke bescherming van hout.
De Europese houtsoorten zijn doorgaans niet erg duurzaam. Wanneer deze soorten gebruikt worden voor buitentoepassingen, moeten ze beschermd worden tegen o.a. klimatologische invloeden. Hiervoor zijn globaal twee methoden beschikbaar, het aanbrengen van een conserverende vloeistof in of op het hout, of het thermisch of chemisch modificeren van het hout. Deze methodes maken van hout geen duurzaam bouwmateriaal vanwege het gebruik van toxische stoffen en het energie-intensieve karakter.
Hout met Xyhlo biofinish is duurzaam
Hout behandeld met Xyhlo biofinish is wel een duurzaam bouwmateriaal. Het hout wordt namelijk verduurzaamd zonder gebruik van milieubelastende technologieën of chemicaliën. Xyhlo biofinish bestaat uit 100% natuurlijke en lokale grondstoffen en na het verstrijken van de technische levensduur van het hout, kunnen deze samen met het hout volledig worden teruggebracht in de natuurlijke biologische kringloop.
Xyhlo biofinish kan worden gebruikt voor houten gevelbekleding, houten schuren, overkappingen en schuttingen.
Ook duurzaam bouwen met Xyhlo biofinish
Wilt u duurzaam bouwen en kennis maken met een uniek duurzaam bouwmateriaal? Lees dan meer over Xyhlo biofinish of vraag geheel vrijblijvend een proefstukje hout aan dat behandeld is met Xyhlo biofinish